Author Topic: Recenzija- kako radi Zastava MK CZ99 Precision posle sređivanja  (Read 859 times)

Deda

 • Sniper Recruit
 • *
 • Posts: 18
Puška kupljena u radnji davnih devedesetih. Pokušano da se puca nešto tačnije iz nje municijom ``Pobeda``- Goražde, ali je tvrdoglavo pravila grupe prečnika 25cm na 50m daljine. Bila jednom u Zastavinom servisu jer izvlakači nisu izvlačili čauru posle opaljenja i jednom kod puškara.
Iz radoznalosti sam je rastavio i iznenadio se šta sam zatekao. Puška je krajnjje uprošćene konstrukcije, sa konstrukcionim propustima koji su očigledno posledica krajnje niske cene. Naime , mene je koštala nešto ispod 100DM !! Sadašnjih 50Eu.
Kućište zatvarača- sanduk je vezan za kundak SAMO JEDNIM zavrtnjem !! Normalno da pri opaljenju sanduk poskakuje-osciluje u kundaku i  to se prenosu na cev. Pored toga zazori zadnjeg dela sanduka su imali slobodu kretanja  po oko 0.5mm u prvcu sve tri ose.
Takođe, cev je ležala na kundaku na nekoliko mesta. Prvo su otšmirglana sva mesta gde je cev ležala na kundaku, tako da se mogla provući hartija između kundaka i cevi. Time je ostvaren status slobodno stojeće cevi tako da joj se nisu nedosledno prigušivale oscilacije pri opaljivanju.
Problem zazora koji utiču na landaranje cevi pri opaljivanju je rešen:
1.ulivanjem ležišta od epoksi plastelina na mestu vezivanja sanduka za kundak,
2.ulivanjem ležišta zadnjeg dela kundaka tako da fiksira sanduk na levo, desno i naviše, isto od epoksi plastelina, i na kraju
3.ulivanjem ležišta oko prednjeg dela sanduka na levo i desno, tako da ga fiksira.
Navedenim radnjama  redukovano je landaranje cevi u kundaku pri opaljivanju.

Za nešto manju grupu pogodaka bilo je potrebno i redukovati silu okidanja, što je konstrukcijom bilo lako  moguće. Silu okidanja definiše zavrtanj koji pritiska oprugu. Sila okidanja je smanjivana do 2.5N (oko 250gr), ali je tom prilikom konstatovano da pri oko 20% repetiranja dolazi do samookidanja. Sila okidanja je povećana na 3.5N (normalno +/- 0.5N) i tada više nije bilo samookidanja.

Pri testu je korišćeno više vrsta municije i ovo su moji zaključci o  tome:
1.Pobeda - ispucano oko 650 metaka, jeftina 15din/kom, pucano u fazi kada nije rešeno rasturanje pogodaka. Municija posle 30 tak metaka nagaravi ležište čaure tako da se čaura vadi kao iz meda -teško. Čak je u više slučajeva bilo i zaglavljivanje čaure tako da sam na pucanje išao sa šipkom za izbijanje.
2.Sellier Bellot - club, energija 135J, olovno zrno, veoma pouzdana, bez tragova da ostavlja prljavštinu ispod čaure, 20din/kom. Ispucano 200kom.
3.Sellier Bellot HV, energija 195J, FMJ, odlična, ali dobije se jedna dobra grupa na 100m, a onda pet grupa ima povećano rasipanje (?- miislim da je problem do puške)-pucano bez vetra.
4.RWS club, 135J , olovno zrno, ne ostavlja naslage, veoma ujednačena, 15din/kom (Canona Beograd). ispucano 150kom
5.Eley force, da li beše 195J - vrlo pristojne grupe.100kom.

Probe vršene na strelištu Tamnava,29.9.2019. daljina 50m, vreme 10h pre podne, temp. 24step.C, lepo vreme, municija RWS-club, 2.6g, 135J
Ilustracija poslednje probe , svedok instruktor sa Tamnave Andrija:

1. grupa nauljena hladna cev
2. grupa brzinom od 1 metak na 1.5min. Kako mi se javlja da pri dobrom opaljenju grupe statistički sam imao jedan metak frljoku, to sam ispucavao grupe od 5 metaka, a računao 4 najbolja pogodka.
Za drugu grupu po tom principi je bilo praktično 4 metka u metak.

      

3.Treća grupa, po odbitku jedne frljoke grupa mereno od centra do centra od 4mm !!
4.Četvrta grupa, uzimajući u obzir i peti metak veličina grupe od centra do centa 10mm !!
5.Peta grupa, (pucana na mestu 6) uzimajući u obzir svih 5 metaka, mereno na isti način, veličina grupe 9mm !!

6. Šesta grupa pucano sa Eley force pokazuje skok u vis i u desnu stranu. U vis normalno jer je znatno veća energija zrna, ali u desno ? Zaključio sam da bez obzira što je izvršena imobilizacija sanduka koliko se moglo - da dolazi do elstične deformacije u kudaku pri opaljenju zrna veće energije i da se sanduk ukošava u kundaku zadnim delom u levo. Za izlečenje ove urođene greške bilo bi potrebno navariti TIG-om zavrtanj M6 na kraju sanduka u pravcu zavrtnja koji fiksira štitnik obarače i provući novi duži zavrtanj koji bi snažno fiksirao zadnji deo sanduka.
Time bi se dobila MK puška koja stvarno može da puca bolje od 1 MOA na 50m. Inače 1 MOA na 50m iznosi 14.5mm  !!

Svi radovi koje sam uradio me ne koštaju skupa 5-6Eu, ali sam potrošio sigurno 2-3-4 sata igrajući se.
Zaključak u vezi puške: U očajno vreme je Zastava uradila krajnje štedljivo, veoma lepu puškicu - koja po kvalitetu ugrađenih delova može da oda neslućeno bolju tačnost u odnosu na onu koja je fabrički urađena. 

Slikao sam mete i rezultate, ali nisam u stanju da priključim tekstu.

Deda

 • Sniper Recruit
 • *
 • Posts: 18
Re: Recenzija- kako radi Zastava MK CZ99 Precision posle sređivanja
« Reply #1 on: October 05, 2019, 12:33:50 PM »
Ilustracija prethodnog priloga:

Slike pogodaka, 1. grupa hladna nauljena cev,     2 grupa sa jednom frljokom :3. grupa sa jednim flajerom i 4 grupa svih 5 metaka :5.grupa svih 5 metaka6.grupa meci sa 50% većom energijom i jasan otklon grupe na desnu stranu :Korišćena je municija namenjena za trening, više od dva puta jeftinija od meč municije, RWS club. I rezultati su u skladu sa time.
Možda bi neko ko se profesionalno bavi procenom kvaliteta oružja mogao da sugeriše na osnovu ovih rezultata -  koju klasu tačnosti  ovo oružje postiže. Za uloženih 55Eu.

Meni se čini oko 0.5 - 0.7 MOA

Sa ovim člankom i uloženim radom sam želeo da ilustrujem da je moguće i sa malo para doći do oružja koje  preciznošću može mnogo da pruži.

Sledi prilog sa Zastavom M98 iz 1991. godine.

Deda

 • Sniper Recruit
 • *
 • Posts: 18
Re: Recenzija- kako radi Zastava MK CZ99 Precision posle sređivanja
« Reply #2 on: October 06, 2019, 09:21:06 AM »
Podaci o primenjenoj municiji:

Pobjeda Goražde        olovno zrno  masa 2.56g  energija Eo=150 J       brzina   Vo=345m/sec

S / B club                      olovno zrno              2.56 g                  Eo=135 J                     Vo=325m/sec

S/B  HV                        FMJ      zrno               2.56 g                  Eo=190 J                      Vo=385m/sec

RWS club                     olovno zrno              2.6 g                     Eo=142 J                      Vo=330m/sec
 
Eley force                    olovno zrno               2.7 g                      Eo=196 J                      Vo=381 m/sec

LOVEc

 • Sniper Recruit
 • *
 • Posts: 3
Re: Recenzija- kako radi Zastava MK CZ99 Precision posle sređivanja
« Reply #3 on: October 06, 2019, 10:00:58 PM »
Verujem da ta zastava ima desni korak uvijanja, pa u vezi sa tim pretpostavljam da otklon grupe u desno nije posledica nedovoljne krutosti sistema vec necega sto se zove Magnusov efekat.
Mislim da bez obzira na povecanu energiju dvadesetdvojka nema snage da remeti spoj kundaka i akcije pogotovo ako je uradjen beding, medjutim projektil koji se brze krece ima svojstvo da na njega uticu cinioci eksterne balistike u kracem vremenskom intervalu i stoga je efekat podizanja grupe, drugo veca brzina daje vecu rotaciju projektilu kada prodje kroz zlebove jer je korak nepromenljiva velicina i tada se desava da projektil prilikom rotacije u fluidu(vazduhu) pocne da gubi bocnu stabilizaciju usled slabljenja pritiska vazduha na strani u koju se rotira i zbog toga je otklon u desno.

Deda

 • Sniper Recruit
 • *
 • Posts: 18
Re: Recenzija- kako radi Zastava MK CZ99 Precision posle sređivanja
« Reply #4 on: October 07, 2019, 12:00:12 PM »
Isti efekat se javljao i kod pucanja S/B HV FMJ municijom.

Potvrđujem da je  žljeb u cevi na desnu stranu.  Smatrao sam da je pojačan uticaj žiro efekta usled povećanja broja obrtaja zrna kod brže municije dovoljan da neutralizuje bočno skretanje - kad ispade da nije.

Interesantno, ovde proizilazi da kada se koristi municija sa bržim zrnom da putanja zrna nije horizontalnija !!  Pretpostavljam da sam negde grešio.

Pri pucanju sa obe vrste municije sam identično držao pušku. Moja pretpostavka je da je trzaj puške pre izlaska zrna iz cevi bio dovoljan da izazove mini pomeraj vrha cevi (što je u skladu sa pravcem delovanja momenta sile izbačaja zrna). Pošto je ovo vrlo laka puščica znači da sam trebao da je malo jače pridržim.

Hvala na komentaru.LOVEc

 • Sniper Recruit
 • *
 • Posts: 3
Re: Recenzija- kako radi Zastava MK CZ99 Precision posle sređivanja
« Reply #5 on: October 08, 2019, 12:44:56 AM »
Nema na cemu, steta sto nema puno aktivnosti na ovakvim mestima da se sire iskustva sa pucaljkama nego znanje mora da se prikuplja iz strane literature i prebira po informacijama sa stranih foruma.
A sto se tice ziroskopske stabilnosti ovi sto pucaju na daleko tvrde da prevelika ziro stabilnost lose utice na zrno koje zbog toga ne prati vrhom parabolu putanje a kad mu brzina padne na brzinu zvuka ono sklizne sa zadate putanje.

Deda

 • Sniper Recruit
 • *
 • Posts: 18
Re: Recenzija- kako radi Zastava MK CZ99 Precision posle sređivanja
« Reply #6 on: October 17, 2019, 09:25:48 AM »
U vezi klase tačnosti puške sa primenjenom municijom mišljenja sam da treba uzeti u obzir sve četiri dobijene grupe čije su veličine
4 + 4 + 10 + 9 mm =27mm, tako da je srednja veličina grupe 6.75mm.

Kako je na daljini od 50m veličina jednog ugaonog minuta 14.5mm, to je puška ostvarila  srednju veličinu grupe od 6.75 / 14.5 =0.465 MOA,
odnosno za primenjenu municiju energije 142 J puška bi bila u klasi tačnosti od 0.5 MOA.

Komentarišem da je Zastava uradila odličnu cev, posle poliranja zuba na igli - izvanredno okidanje i da ta dva faktora u zajednici daju odličan rezultat.
Za nezamislivo male pare.

Za municiju od preko 190J,   impuls energije uzrokuje povećane oscilacije cevi (zbog  primenjenog JEFTINOG konstrukcionog rešenja), tako da je postignita grupa od 16.5mm na 50m, što daje klasu tačnosti od  16.5/14.5  = 1.14 MOA . Odnosno puška bi se svstala o oružje klase 1.5MOA.
Ako bih na dalje komentarisao : DA JE izvršeno učvršćivanje sanduka sa jednim  zavrtnjem na kraju, to bi bile operacija navarivanje navrtke i dodatni zavrtanj, sve ukupno 3 USDoll troška u velikoserijskoj proizvodnji.   Ali neko je procenio da je to bez veze.  Š t e t a  !   Deklasirao je oružje bez potrebe.

arsa

 • Sniper School Graduate
 • **
 • Posts: 72
Re: Recenzija- kako radi Zastava MK CZ99 Precision posle sređivanja
« Reply #7 on: October 21, 2019, 09:36:20 AM »
Imam isti model zastavice :) I ono što me nervira je to što neće da mi estrahuje čaure od eli meč municije... Al se snalazimo sa drugom mundžom :)

Deda

 • Sniper Recruit
 • *
 • Posts: 18
Re: Recenzija- kako radi Zastava MK CZ99 Precision posle sređivanja
« Reply #8 on: October 22, 2019, 05:15:01 PM »
Arso - pažnja. U jednom tekstu sam napisao da sam imao isti problem ( izvlakači nisu vadili čauru iz cevi)  i da su mi u garanciji u servisu Zastave izmenili izvlakače čaure iz cevi. Stari izvlakači su imali ugao od 45 stepeni prema ravni čela zatvarača, a novi imaju ugao od 30 stepeni. To su uradili u servisu u Kragujevcu za jedan sat.
Drugi deo problema je da postoje municije koje nagarave ležište čaure i posle 20 do 25 ispaljenih metaka više čaura ne može da se izvadi zatvaračem, već se izbija šipkom. Meni se to desilo sa Pobjedinom municijom. Sada isključivo koristim S/B, Eley i RWS i nemam taj problem. Od svakog proizvođača koristim drugu vrstu municije,   S/B  HV sa bakarnom košuljicim, nakon ispaljenih 50 olovnih zrna ispalim dva ova,
                   RWS  club i target  za 50m
                   Eley  Force               za 100m

Deda

 • Sniper Recruit
 • *
 • Posts: 18
Re: Recenzija- kako radi Zastava MK CZ99 Precision posle sređivanja
« Reply #9 on: October 22, 2019, 06:48:54 PM »
U vezu Arsine problematike:
Pucajući  iz MK Berete M70 zapazio sam da se u ležištu metka posle pedesetak metaka nahvata garež !!  Vidi se kao debela naslaga rđe. Ako se ne očisti odmah ona se gomila i dovodi do teškog vađenja čaure. Stoga sam za Beretu napravio jednu mesinganu šipku dužine 30cm i na vrhu narezao navoj M4 mm ( a može da se kupi i komplet za MK pištolj). Na to sam navrnuo mesinganu četku za MK koja ima bilo gde da se kupi, i posle svakog pucanja (50-100 metaka) ubacim četku u ležište čaure i obrćem je dok se god ne očisti garež.
E to isto ponavljam i kod puščice od vremena od kada sam koristio Pobjedinu municiju.  Tačno se oseti da se garež nakupila kada određena vrsta municije kod koje je čaura lagano ulazila u cev - počne da ulazi u cev kao kroz med.

Kako sam iz puščice ispalio oko 1000 metaka, to nisam do sada zapazio da mi čišćenje gareži utiče na tačnost pogodka. Odnosno da utiče na formiranje ekscentričnog ležišta čaure.

arsa

 • Sniper School Graduate
 • **
 • Posts: 72
Re: Recenzija- kako radi Zastava MK CZ99 Precision posle sređivanja
« Reply #10 on: October 29, 2019, 08:24:58 PM »
Deda,hvala na informacijama ;)